CZ EN

České středohoří – tip na výlet

České středohoří – tip na výlet

Cestování po rychlostní silnici R7 z Prahy směrem na Slaný není nic příjemného. Silnice je plná nerovností, vyjetých pruhů a děr. Je tu silný provoz a z Prahy do Slaného ani žádné pěkné rozhledy. Ale když se blížíte ke Slanému, otevře se před vámi modré panorama Českého středohoří. Nejmohutnější projev sopečné činnosti v Čechách působí velkolepě. Cestou ze Slaného do Loun je opravdu na co se dívat, kopcům se přibližujete pořád blíž. Modré kopce a zvlněná krajina mají v sobě cosi středomořského. V půli cesty ze Slaného do Loun v Třebízi se dá odbočit na Klobuky a Peruc, kde se nachází na turistické trase místo zvané Krásná vyhlídka. Místo, které miloval Svatopluk Čech a odkud je výhled na všechny kopce středohoří. Určitě je to dobrý tip na výlet, když je pěkné počasí. V altánu na Krásné vyhlídce jsou jednotlivé vrcholy i nakreslené a pojmenované.

Stredohori 2 oriznute

Kopcovitá krajina je inspirativní v mnoha směrech. Jak píše Emil Filla, který žil na Peruci po druhé světové válce po svém návratu z koncentračního tábora, krajina Českého středohoří a severních Čech by měla přitáhnout především umělce, protože sytí duši a inspiruje. On sám po válce už nemaloval nic jiného okolní krajinu.

Pohled od Hvížďalky a Sulce – zhruba v polovině cesty mezi Slaným a Louny – jsem zachytila na dvou malých obrázcích, oba olej na papíru Hahnemuehle s textilní strukturou, velikost 17 cm x 20 cm. Třeba někoho inspirují k výletu …

IMG_1795

About the Author

Leave a Reply

*

captcha *