CZ EN

Ilustrace pro Treasurehunting

Ilustrace pro Treasurehunting

V životě jsem prošla různými pracemi a zaměstnáními. Jestli měly něco společného, tak to bylo vždy propojování více oborů, některých jsem se jen dotkla na povrchu, do některých se zanořila více, ale většinou jsem nebyla specialista. Potřebovala jsem pestrost a vnímat věci v souvislostech, v překryvech a chápat celek víc, než být v úplné hloubce a detailu, i když – pokud bylo potřeba – pro ty detaily jsem si taky došla.

Něco z té rozrůzněnosti se dotýká i mého současného malování. Vrací se mi citát Johna Ruskina „Věřím, že to, co vidíme, je důležitější než to, co kreslíme …. raději bych učil své žáky kreslit proto, aby se naučili milovat přírodu, než je učit dívat se na přírodu, aby se naučili kreslit.“ A tak v tom, co dělám, spojuju malování a svůj vztah k přírodě, ať už je to její vnímání, sbírání bylin nebo pěstování vlastních rostlin. Přírodní motivy maluju nejvíc a uvědomuju si, že často je pro mě důležitější vnímání dokonalosti a vzorů, které se v přírodě vyskytují, než výsledek, který pak zůstane po mně na papíře. Jsem ráda, když můžu bdělé vnímání nebo zbystřování oka, ať už to nazveme jakkoli, předávat i na svých kursech. Když dokážeme vidět, jak je příroda dokonalá, uvědomíme si, že my přece musíme být taky dokonalí, že to nemůže být jinak.

Kromě přírodních motivů se dostávám ale i k jiným tématům. Má poslední zakázka na ilustrace byla pro server treasurehunting.cz, který je určen pro turisty přijíždějící do Prahy a směruje je na místa, která nejsou v obvyklých průvodcích.

logo treasurehunting

Ilustrace většinou zobrazují architekturu Prahy (ale nejenom) a jsou černobílé. Práci jsem vnímala jako výbornou protiváhu barevných akvarelů, bavilo mě, že mi stačí tužka a marker, sednout si pod strom a víc k tomu nepotřebuju. Vnímání detailů staveb, rozlišování, co je podstatné zachytit a co zanedbat, mě těšilo taky, při procházce Prahou na takové detaily není čas, i kdybych sebevíc chtěla.

Tady je pár ukázek z tvorby pro tento server:

 

Hradcany pismo 2 na web

petrin na web

prašná brána na web

bosé nohy na web

Děkuji majitelce serveru Jarmile Kacerlové za spolupráci a přeji serveru hodně štěstí. V přípravě je momentálně nová trasa týkající se magického Vyšehradu, která je zajímavá i pro ty, co Prahu znají. Rozhodně doporučuji – nejen pro cizince – Prahu ochutnat na trasách Treasurehunting všemi smysly. Na jejich facebookové stránce najdete také dobré tipy na zajímavá místa, včetně např. restaurací a kaváren, v Praze.

About the Author
  1. Nina Jensen Odpovědět

    You describe your process in such a fiine way ~ with focus on seeing and observing the motif … and the fine quote of John Ruskin.
    Lovely illustrations ~ an honor to have been trusted that task!
    All the best,
    Nina

    • Sukulent Odpovědět

      Thank you, Nina

Leave a Reply

*

captcha *