CZ EN

Crowdfunding a my

Crowdfunding a my

Před týdnem jsme s kamarádkou Terezou Fricovou na Startovači rozběhly crowdfundingovou kampaň na osobní deník Prožitková revue (více zde). Pro ty, kdo se s crowdfundingem neboli hromadným financováním ještě nesetkali – je to metoda k získání prostředků na počáteční investici v projektu, kdy lidé za produkt, který by si koupili až po jeho vyrobení, platí před jeho vyrobením. Mohou si přitom koupit buď samotný produkt nebo si vybrat jinou odměnu. V našem případě příspěvky potřebujeme, abychom pokryli náklady na přípravu a tisk.

Deníků, zápisníků a diářů je na našem trhu spoustu, já vím. Prožitková revue je jiná. Hlavně v tom, že pro toho, kdo si ji pořídí, je to běh na delší trať. Může se v ní totiž odvinout pět let jeho života. Co je to pět let? Je to hodně nebo málo? Z pohledu celého života je to málo. Z pohledu TEĎ a představy, že se podívám pět let dozadu nebo naopak pět let dopředu, je to dost dlouhá doba.

Co se změnilo v mém životě za posledních pět let? Já sama jsem ušla velký kus cesty a udělala životní otočku – odešla jsem z jistoty místa v nadnárodní firmě na volnou nohu. Někdy se sama sebe ptám, kdy tahle změna ve mně začala zrát a kdy se stalo, že jsem dostala odvahu takový krok udělat. Už úplně nevím. Ale zajímalo by mě to. A kde budu za pět let? A jaké to bude podívat se zpět na dnešní den, co jsem si myslela, co mě trápilo nebo naopak těšilo?

Přesně k takovým otázkám a odpovědím je Prožitková revue. Určitě je pro ty, kdo si rádi píšou deníky nebo si zapisují pocity. Ale nejenom pro ty. Je taky pro ty, kdo nemají čas se zastavit a říct si sami pro sebe, jaký že to vlastně měli den. A když se za rok podívají na ten stejný den jako je dneska a zjistí, že si tam psali úplně to stejné – něco ve smyslu nemám čas, mám toho moc, jsem přetížený/á, zase jsem zrušila schůzku s kamarádkou, nestihla jsem to – tak si třeba řeknou, že je něco špatně. Doba je rychlá a my se všichni přizpůsobujeme, ale většinou při tom zapomínáme na sebe. Přesně na ty z nás jsme s Terezou myslely, když se objevila myšlenka na pětiletou osobní knihu, deník. Stačí jen malá chvilka denně a pak se podívat zpátky. Přidaly jsme i stránky pro osobní vize, aby se dalo dívat i dopředu a psát si, co si doopravdy přejeme.

Kampaň začala běžet 3. 10. 2016. Bude otevřená ještě 33 dnů. Zatím máme vybráno 6 %. Když nevybereme celou částku, vrací se všechny příspěvky zpět. Napsaly jsme na začátku hodně lidem s prosbou o podporu, abychom mohly Prožitkovou revue po kampani spustit. Dnes jsem měla schůzku s kamarádkou, u které jsem si byla jistá, že pomůže určitě.

Říká mi: co ta vaše kampaň? Já si to určitě koupím a je to dobrý dárek k Vánocům, ale to je ještě čas, ne?
Já: to ale musíš udělat v říjnu, dokud běží kampaň. Když nevybereme na pokrytí nákladů na výrobu, nebude nic.
Ona: v říjnu? Já nemám ale čas to na tom Startovači zkoumat, jak se to dělá a posílá. Nestihla jsem se na to ani podívat. To je pro mě hrozně náročný někde klikat a něco hledat. Jedině, že to uděláme někdy spolu.
Já: určitě, pomůžu ti s tím.
Ona: tak až se vrátíme ze Španělska, tenhle týden odjíždíme.

Úplně ji chápu. Dřív jsem to měla taky tak. Mimo práci si sedat k počítači a klikat a něco hledat byl pro mě neúnosný výdej energie, kterou už jsem zkrátka neměla.

Je potřeba se na to ale podívat jinak. Když si uděláte chvilku a podpoříte věc, která se Vám líbí, můžete energii zase získat. Nebo si tak můžete dopředu obstarat dárky.

Neváhejte, bez vás to nezvládneme.

Na facebookové stránce Prožitková REVUE  a na Startovači na záložce Novinky jsme uvedly postup, jak při posílání podpory postupovat.

Moc děkujeme všem, kdo si tu chvilku udělají.

Jana Gregorová

revue

 

About the Author

Leave a Reply

*

captcha *