CZ EN

Pivoňky

Pivoňky

Začaly kvést pivoňky, mé oblíbené. Často maluji pivoňky podle fotky nebo z fantazie, což je něco úplně jiného, než malovat živou rostlinu.

Kolikrát jsem se v životě dívala na rostlinu nebo krásnou scenérii v přírodě a užívala si to. Jak dlouho ale dokáže člověk vydržet pohledem u jedné věci? Za chvíli má hlavu plnou myšlenek a aktuálních starostí. Existují meditace, kdy se cvičíte zklidňovat myšlenky díváním se na růži, dovnitř rostliny nebo třeba na list rostliny. Většina z nás to už na nějakém kursu zkusila. Někdy i to je pro člověka těžké.

I malování podle živých modelů je určitým druhem meditace. Koncentrujete se, protože jinak byste nemohli to, co malujete, zachytit.  Dá se to pojmout volným způsobem – dlouho se dívat a pak během chvilky namalovat, co člověk cítí. Nebo klasičtěji, krok po kroku, dívat se na detail, ten zachytit a pak další a další. V každém případě člověk se zobrazovaným předmětem nebo bytostí JE a je přítomný. Tok myšlenek teče jinudy, hlava je čistá. Na výsledku malby podle mě až tak nezáleží. Rozhodně ne tolik, jako na procesu. Ten se do nás otiskne se všemi vjemy, šumy, vůněmi a šelestěním.

Tady jsou pivoňky, které z takového procesu vznikly. Dovolila jsem si hrát si bez ohledu na výsledek.

Pivoňka 1, akvarel a inkoust
Peony 1 watercolourink na web

Pivoňka 2, akvarel a inkoust
Peony 2 watercolourink na web

Pivoňka 3, akvarel
Peony 3 watercolour na web

About the Author

Leave a Reply

*

captcha *